Headless Commerce: het eerste platform dat marketeers en developers allebei blij maakt

23 juni 2021
B2B webshop Headless blog
Inhoudsopgave

  Headless Commerce heeft de toekomst. Doordat bij deze e-commerce architectuur de front-end losgekoppeld is van de back-end, is er sprake van maximale keuzevrijheid. De achterkant kan aan vrijwel ieder CMS of ander verkoopkanaal gekoppeld worden, zodat B2B eindelijk een B2C-ervaring kan bieden aan klanten. 

  Marketeers blij, developers blij. Die laatsten zijn namelijk verzekerd van het best-of-breed back-end platform voor alle B2B-functionaliteiten. Headless Commerce biedt de best of both worlds.

  Headless commerce is een e-commerce architectuur waarbij de front-end is losgekoppeld van de back-end commerce functionaliteit. Hierbij worden de voor- en achterkant gekoppeld door een API (Application Programming Interface), waardoor communicatie en gegevensuitwisseling mogelijk is. Zo’n API kan worden gezien als een stekker of een verbindend Lego blokje.

  Propeller is de eerste in de branche met een volledige GraphQL API (de opvolger van REST). In deze blog zullen we niet te diep ingaan op de techniek hierachter, maar vooral focussen op de voordelen van Headless Commerce voor B2B-organisaties. Die zijn namelijk evident.

  Door gebruik te maken van onze API kunnen klanten of implementatiepartners elk onderdeel snel aanpassen en uitbreiden zonder de stabiliteit in gevaar te brengen. Het zware werk gebeurt aan de achterkant van het systeem, zonder dat jij of je klanten daar aan de voorkant last van hebben.

  Als je aan de voorkant meerdere verkoopkanalen gebruikt, breng je maar op één plek wijzigingen in gegevens en functionaliteit aan in de back-end. Alle front-ends hebben vervolgens onmiddellijk toegang tot die wijzigingen. Op dezelfde manier kan elke front-end worden gewijzigd en geïmplementeerd zonder de back-end te beïnvloeden.

  Koppeling met elk CMS of verkoopkanaal

  Door de overgang van traditionele of monolithische e-commerce platforms naar headless Cloud Native-applicaties zijn marketeers niet langer gebonden aan logge, vooraf gedefinieerde front-end-sjablonen. Zij krijgen vanaf nu volledige vrijheid in de keuze voor een Content Management Systeem (CMS) of ander verkoopkanaal. Denk hierbij aan headless CMS systemen als Storyblock, Contentful, Bloomreach. Je bent hier volledig vrij in.

  We werken ook met WordPress, het meest gebruikte content management systeem en favoriet onder marketeers. Het is intuïtief, biedt flexibiliteit en je kunt eenvoudig zelf iets wijzigen of uitbreiden. Deze B2B-features heb je allemaal tot je beschikking wanneer je WordPress als CMS gebruikt als front-end-systeem: templates, plugins, My Account (alle informatie die jij aan je klanten wilt tonen, wordt vanuit Propeller in je WordPress-template getoond), Product Feed en Checkout & Payments.

  Ook gepersonaliseerde B2B-catalogi, klantspecifieke prijzen, opnieuw bestellen in één klik en op maat gemaakte aanbiedingen behoren tot de mogelijkheden.

  Verder is er de feature Analyse & Profiling, waarbij je patronen kunt ontdekken in klantgedrag en profielen kunt opbouwen, experimenteert met campagnes en je conversie optimaliseert. Ook kun je meerdere commerce winkels vanuit één centrale admin-panel beheren, grensoverschrijdend, in elke valuta, volgens verschillende regelgevingen en in welke taal dan ook. Tot slot kan je eenvoudig rollen, budgetten en machtigingen instellen.

  Mocht je voorkeur uitgaat naar een ander CMS, omdat dat beter bij jouw organisatie past, dan is dat geen enkel probleem: Propeller kan met vrijwel elk CMS koppelen. Wij merken dat B2B-klanten steeds hogere eisen aan CMS-sen stellen: het moet niet alleen intuïtief zijn, maar ook freedom of design wordt vaak genoemd. Hoe minder programmeerkennis erbij komt kijken, hoe beter. Developers zijn tenslotte schaars!

  Ook spraak-gestuurd bestellen is mogelijk (denk aan Amazon Alexa, Google Assistant, op Siri van Apple). Verkopen via andere verkoopkanalen zoals Instagram of met PWA (Progressive Web App), zodat er eenvoudig besteld kan worden op mobiele apparaten, is geen enkel probleem.

  Headless Commerce by Propeller

  Geschikt voor zowel B2B als D2C

  Steeds meer van onze B2B-klanten leveren ook rechtstreeks aan de consument. Als je naast B2B ook aan D2C (Direct-2-Consumer) doet, is het grote voordeel van Headless Commerce dat je heel eenvoudig meerdere front-ends kunt kiezen voor verschillende klanten of brands. Wij zorgen voor een naadloze koppeling van al je web portals, websites en webshops met onze state-of-the-art back-end.

  In de back-end vinden ook alle integraties plaats, bijvoorbeeld met je ERP– en CRM-systeem, maar ook met tools van distributeurs, payment providers, of je eigen magazijn. Wat jij maar wil. Propeller vereenvoudigt de complexiteit van de integratie voor jouw organisatie en automatiseert handmatige processen voor gestroomlijnde en fout tolerante processen. Wij geloven dat een succesvol B2B Commerce-platform het middelpunt vormt van je ecosysteem.

  Tot voor kort stonden developers en marketeers vaak op gespannen voet als ze een B2B-platform selecteerden. Koos je voor high-end techniek aan de achterkant, dan klaagden marketeers vaak over een Spartaans CMS waarmee ze moesten werken. En de fancy CMS-en die ze kenden uit de B2C-markt gingen tot nu toe niet goed samen met de complexe back-end in het B2B-segment.

  Bij Headless Commerce worden die twee kanten losgekoppeld en met elkaar verbonden via een API, waardoor B2B-klanten nu ook een B2C-experience kunnen hebben. Van allebei de best-of-breed, flexibel en stabiel. Marketeer blij, developer blij, klant blij.

  Jans foto
  Jans Co-Founder and CRO

  Ontdek hoe Propeller werkt in een op maat gemaakte demo.

  © 2024 propeller-commerce.com