Hoe predictive maintenance je spare parts managet

16 juni 2021
Predictive-maintenance
Inhoudsopgave

  Predictive maintenance is essentieel bij het zo laag mogelijk houden van de onderhoudskosten en het optimaal inzetbaar houden van je machines, apparaten en producten. Hiervoor is het zaak om je voorraad met spare parts goed in beeld te hebben en te anticiperen op de end-of-life-cycle van (reserve) onderdelen. In deze blog lees je hoe digital commerce platforms je hier goed bij kunnen helpen. 

  Predictive maintenance zorgt ervoor dat machines, apparaten en producten worden onderhouden op het juiste moment, net voor het eind van de levensduur. Dit zorgt niet alleen voor lagere onderhoudskosten, maar ook voor een hogere beschikbaarheid. Dat verklaart ook waarom vrijwel elke leverancier bezig is met predictive maintenance.

  Het gebruik van digital commerce platforms als Propeller kunnen hierbij van grote toegevoegde waarde zijn. Je zadelt je klanten niet langer op met steeds weer een nieuwe hard copy catalogus en is het niet langer nodig om onderdelen uit te pluizen om het juiste item te identificeren.

  De klant logt in op jouw customer experience portal, waar hij niet alleen de digitale catalogus vindt, maar ook zijn eigen gegevens in kan zien. Zo ziet je klant in één oogopslag welke machines bij zijn afdeling of vestiging in bedrijf zijn en wordt hij met visuele navigatiemogelijkheden ondersteund bij het selecteren van de juiste onderdelen. Door het gebruik van afbeeldingen en tekeningen, vindt je klant sneller wat hij zoekt.

  Bovendien neemt de kans op fouten af als je daadwerkelijk ziet wat je bestelt, waardoor de logistieke kosten dalen. Gemak dient de mens, want alle bestelgegevens worden automatisch aangevuld bij het plaatsen van de bestelling.

  commerce for manufacturing by propeller

  Proactief lifecycle-management

  Naast visuele navigatie is proactief lifecycle-management een tweede innovatieve manier om spareparts te bestellen. Anders dan bij zelfdiagnose, wordt hier met behulp van slimme software en data-analyse geanticipeerd op de end-of-lifecycle van (spare) parts. Bijvoorbeeld door sensoren te plaatsen op de meest essentiële onderdelen van producten en machines. Niet alleen op basis van historische data, maar ook op actuele tijdsduur en/of gebruiksdata krijgen organisaties een seintje als er spareparts besteld moeten worden. Of – en zo zal het in de toekomst steeds vaker gaan – wordt het orderproces zelfs volledig automatisch in gang gezet en afgewikkeld.

  Data en IoT als vertrekpunt

  De opmars van Internet of Things (IoT) brengt een enorme groei van data over je producten, machines en onderdelen met zich mee. Op basis van die data en met behulp van Artificial Intelligence (AI) kun je vervolgens voorspellen wanneer het juiste moment is aangebroken om onderhoud te plegen. Hierdoor kan je storingen vóór zijn en ontstaan er geen stagneringen. Dit heeft dus een positief effect op de kwaliteit van je machines en productieketens.

  Predictive maintenance hangt nauw samen met smart maintenance. Bij smart maintenance wordt er gebruikgemaakt van allerlei technologische innovaties, zoals bijvoorbeeld sensoren, om onderhoud effectiever uit te kunnen voeren.

  Continuïteit is een must

  Doordat continuïteit essentieel is voor je klanten, dienen de processen voor het leveren van reserveonderdelen snel en foutloos te verlopen. Met het SaaS-platform van Propeller wordt deze dienstverlening geautomatiseerd, waardoor het orderproces een stuk eenvoudiger verloopt en minder foutgevoelig wordt. Elke klant heeft een duidelijk overzicht van zijn aangeschafte producten, met bijbehorende onderdelen. Hierdoor is de kans op het bestellen van foutieve onderdelen nihil.

  Daarnaast kunt je werken met klantspecifieke prijzen en specifieke kortingen en staffels voor grote bestellingen, zodat er nooit meer de verkeerde prijs wordt berekend.

  Tot slot kunnen klanten kiezen voor automatische e-mailberichten met up-to-date informatie over de verwachte vervangingstermijnen op basis van end-of-life-gegevens en product-updates. Zij kunnen, indien gewenst, ook automatische vervangingssuggesties ontvangen.

  De Service Portal van Kaak

  Voor Kaak Group Services, dat wereldwijd service en spare parts levert op installaties voor de bakkersindustrie, hebben wij een service portal (multi-currency, multi-lingual) ontwikkeld dat binnen 4 maanden live was. Hierbij zijn vier verschillende ERP-systemen volledig geïntegreerd.

  Met het nieuwe platform wordt er flink bespaard op handmatig werk en heeft de klant geen onverwachte kosten. Klanten hebben inzicht gekregen in hun eigen productielijn en bijbehorende onderdelen. Dit kan worden uitgesplitst per vestiging, afdeling, productielijn of zelfs per machine. Meer weten? Bekijk dan de case.

  Zero-touch commerce

  Overigens zien wij dat steeds meer spare parts-leveranciers wat wij noemen ‘zero-touch commerce’ omarmen onder invloed van een snel veranderende markt. Tot nu toe werkten veel B2B-aanbieders in dit segment vaak nog vrij traditioneel. Handmatig werken zorgt voor een zeer foutgevoelige afhandeling van de orders. Terwijl het volledige proces – van het offreren tot het checken van de voorraad, het aannemen en doorzetten van orders, het verpakken en verzenden en het factureren – anno 2021 volledig geautomatiseerd kan plaatsvinden.

  Dankzij zero-touch sales link je al je processen, klanten en leveranciers veilig aan elkaar. Je klanten profiteren van snel en eenvoudig 24/7 online kunnen bestellen via een webshop met een realtime voorraadteller en alle productinformatie die ze nodig hebben. Dat alles ongeacht het device waar ze toevallig op werken. Naast het bestelgemak voor je klanten zijn betere marges door slimmer (automatisch) in te kopen voor jou een belangrijk voordeel. Daarnaast houdt je sales-team meer tijd over voor activiteiten die echt waarde toevoegen.

  Er is geen spare parts leverancier te vinden die zich een foutgevoelig, log en nodeloos duur traditioneel sales- en orderapparaat kan veroorloven. De concurrentie is nu eenmaal keihard en de marges worden steeds kleiner. Met predictive maintenance manage je je spare parts nòg beter, zodat je de concurrentie een stap voor bent!

  Ontdek hoe Propeller werkt in een op maat gemaakte demo.

  © 2024 propeller-commerce.com