Een Sales portal is een handig digitaal verlengstuk voor jouw offline sales

14 maart 2022
sales portal in propeller
Inhoudsopgave

  Veel organisaties in het B2B-segment worstelen met het digitaliseren van hun salesorganisatie. Slechts 30% van hun orders verloopt volledig online; het overgrote merendeel gaat nog altijd via remote sales of offline via de accountmanager. Maar dat betekent niet dat offline sales niet de vruchten kan plukken van digitalisering. Dat kan met een Sales Portal.

  Door slim gebruik te maken van innovatieve tools kunnen accountmanagers hun klanten optimaal bedienen en wordt hun werk leuker en afwisselender. In deze blog lees je hoe.

  In B2B-sales is de behoefte aan menselijk contact en persoonlijk advies groot. De accountmanager blijft dus onmisbaar. Maar dat betekent niet dat deze beroepsgroep de digitaliseringsgolf aan zich voorbij kan laten gaan. Als je de concurrentieslag wilt winnen en streeft naar de optimale klantervaring, zal je als sales-afdeling de kansen die digitalisering en innovatie bieden met beide handen moeten grijpen.

  Gartner raadt organisaties in de ‘2022 Strategic Roadmap for B2B Digital Selling’ aan om de juiste technologieën aan te schaffen èn te integreren om zowel de digitale als fysieke customer journey te ondersteunen. Verder adviseert het marktonderzoeksbureau om intelligente coördinatie mogelijk te maken, zodat alle contactmomenten met de klant worden geïntegreerd. Zo ben je altijd in staat om altijd en overal een optimale klantervaring te bieden.

  Een Sales Portal is een geavanceerde tool voor het afhandelen van al jouw offline en online orders en offertes. Door koppelingen met jouw eigen ERP- en CRM-systeem hebben accountmanagers, binnendienst medewerkers en customer service specialisten altijd alle relevante klantgegevens bij de hand en doen ze intelligente sales-suggesties. Op die manier bedienen zij klanten optimaal in hun eigen self-service portal.

  Slim offreren en orders inboeken in de Sales Portal

  Zo kan je snel en foutloos offertes maken en versturen en direct orders inboeken. Doordat koppelingen mogelijk zijn met ieder ERP- en CRM-systeem heb je alle klantgegevens altijd bij de hand. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan eerdere offertes, orderhistorie en klant-specifieke prijzen. Hierdoor kan je – waar je ook bent -altijd goed inspelen op de wensen en behoeften van je klant.

  Deze offertes worden beschikbaar gesteld op de ‘my account’ pagina van de klant. Hier kan met een chatter de inhoud besproken worden. Is de offerte akkoord? Dan kan dit met een druk op de knop worden omgezet in een order.

  Met behulp van de Sales Portal voorkom je dat data verkokerd wordt opgeslagen in verschillende systemen. Nu ontbreekt het zicht op het totaalplaatje vaak nog. Maar de tijd van datasilo’s voor online en offline sales is met deze oplossing voorbij en heb jij altijd 100% zicht op klantgedrag. Bovendien bied je jouw klanten maximale inzage en transparantie door digitaal met ze te communiceren in hun eigen self-service portal. Nooit meer misverstanden dus!

  sales portal in propeller commerce platform

  Via een geautomatiseerde workflow kunnen accountmanagers ook toestemming vragen aan hun salesmanager als er door de klant om meer korting wordt gevraagd dan de accountmanager zelf mag toezeggen. Salesmanagers kunnen de betreffende offerte met één klik goedkeuren en doorzetten of afwijzen en teruggeven aan de accountmanager.

  Tot slot kan je eenvoudig intelligente up- en cross-selling suggesties doen op basis van de klantgegevens. Toon bijvoorbeeld automatisch of handmatig relevante aanbiedingen of vaak samen gekochte producten of accessoires. Of gebruik de bestelgeschiedenis en het gedrag van je klanten om jouw aanbiedingen automatisch en dynamisch te matchen.

  Digitaal spiekbriefje

  In de Sales Portal heb je zowel op accountmanager- als salesmanager-niveau inzage in alle workflows. Zie in één oogopslag de status van al je offerteaanvragen, uitstaande offertes en binnengehaalde online en offline orders. Thuis, op kantoor, onderweg of als je op bezoek bent bij de klant. De app werkt namelijk ook op je tablet of smartphone. Zo heb je altijd real-time de juiste gegevens en de laatste versie bij de hand. Handig toch, zo’n digitaal spiekbriefje?

  Jouw klant kan een offerte in de eigen portal met één druk op de knop goedkeuren, waarna de order automatisch geplaatst wordt en de gegevens in jouw ERP- en/of CRM-systeem worden bijgewerkt. Na verzending van de order wordt de factuur automatisch verstuurd. Doordat de hele workflow zero-touch geautomatiseerd is verkort je je sales cyclus aanzienlijk en verminder je de kans op fouten.

  Onze Sales Portal neemt iedereen die ondersteunende taken uitvoert bij offline sales veel werk uit handen. Nooit meer switchen van het ene naar het andere systeem, of communiceren via verschillende kanalen. Vanaf nu gebeurt alles vanuit één geïntegreerd platform. Wel zo overzichtelijk – zowel voor jou als jouw klant.

  Door zo veel mogelijk processen te automatiseren en digitaliseren ontstaat er minder administratieve rompslomp en krijgt je sales team weer de handen vrij om écht aan verkoop en advisering te besteden. Dat maakt hun werk leuker en afwisselender, waardoor ze meer plezier krijgen in hun werk. En laten we eerlijk zijn: dat is wel zo prettig in deze overspannen arbeidsmarkt!

  sales portal propeller cloud

  Een schat aan klantdata

  Door deze manier van werken bouw je bovendien een schat aan klantdata op. Alle informatie over online sales (e-commerce) en je offline sales wordt samengevoegd en zijn beschikbaar voor cross- en upselling suggesties. Hierdoor ben je in staat om je klant beter te bedienen, waardoor klanttevredenheid stijgt en klanten eerder geneigd zijn om bij je terug te keren. Dat accountmanagers en service-supportmedewerkers hun werk beter kunnen doen hebben we hierboven al genoemd. Maar ook salesmanagers beschikken zo over de juiste management- en stuurinformatie voor hun eigen afdeling. Zo kunnen zij zien hoeveel deals worden binnengehaald en door wie, welke kortingen er worden geboden, en ga zo maar door.

  Online en offline sales voeren geen strijd meer om dezelfde klant. Iedereen heeft zicht op real-time informatie en kent de wensen en voorkeuren van de klant. Zo manage je de klant weer integraal.

  De Sales Portal van Propeller is dus een handig digitaal verlengstuk voor jouw offline sales. Meer weten?

  Vraag een demo aan
  Jans foto
  Jans Co-Founder and CRO

  Ontdek hoe Propeller werkt in een op maat gemaakte demo.

  © 2024 propeller-commerce.com