ThiemeMeulenhoff

Meer grip op customer journey met geïntegreerd commerce platform

ThiemeMeulenhoff is marktleider op het gebied van leermiddelen voor examenvoorbereiding. De bestaande website voor Examenbundel is snel en soepel omgevormd naar een D2C-bestelsite met behulp van het headless en API-first commerce-platform van Propeller.

Met de VUE storefront plug-in van Propeller konden we snel e-commerce toevoegen aan de bestaande website. De GraphQL API’s van Propeller maakten dit erg gemakkelijk. Marijn Hurkens Lead Developer bij Oberon

De uitdaging

Bezoekers van de website van Examenbundel – eigendom van educatieve uitgeverij ThiemeMeulenhoff – konden hier voorheen alleen informatie vinden op de site.

Bestellingen plaatsen kon namelijk alleen op websites van partners. Hierdoor had ThiemeMeulenhoff geen grip op de volledige customer journey, omdat data over met name het laatste deel van het aanschaftraject ontbraken.

Uit onderzoek onder gebruikers van de site – met name leerlingen in het eindexamen leerjaar en hun ouders/verzorgers – bleek bovendien dat zij wel de verwachting hadden rechtstreeks op Examenbundel.nl te kunnen bestellen.

Hiertoe besloot ThiemeMeulenhoff naast het indirecte kanaal een direct verkoopkanaal op te zetten.

De aanpak

Vanaf half maart 2022 kunnen klanten ook rechtstreeks op www.examenbundel.nl Examenbundels bestellen. Aan de bestaande website, ontwikkeld door Oberon, is met behulp van innovatieve architectuur een webshop toegevoegd. Met de API’s van Propeller kon Oberon de functionaliteit eenvoudig toevoegen aan de technische infrastructuur. We gebruikten de volgende tools en technologieën:

  • Het headless CMS Contentful als databron sluit naadloos aan op het Headless platform van Propeller, zonder disruptie of wijzigingen aan de bestaande site
  • Aan de front-end van de site (ontwikkeld met VUE framework Nuxt) zijn de commerce-functionaliteiten van Propeller eenvoudig toegevoegd met VUE Storefront en VUE SF plug-in

GraphQL API’s

Propeller gebruikt GraphQL API’s in plaats van REST API’s. Dit zorgt niet alleen voor een snellere implementatie, maar ook het ophalen van data uit de back-end loopt soepeler. Developers kunnen requests samenstellen om gegevens op te halen uit Propeller in één enkele API-call. Bovendien kunnen GraphQL API-beheerders velden toevoegen of verwijderen zonder dat dit gevolgen heeft voor bestaande query’s.

"Ik werk graag met Contentful, omdat het stabiel en intuïtief is. Met Propeller kan ik met dit CMS blijven werken, ook als ik producten en prijzen wil tonen op elke gewenste plaats op de website." Sjanne de Haan Product Owner bij Examenbundel.nl

Waarom Propeller

Propeller past met het headless commerce-concept in de IT-visie van ThiemeMeulenhoff en dus Examenbundel.nl. Daarnaast werkte de educatieve uitgeverij al eerder succesvol samen met Propeller bij het inrichten van een B2B-bestelplatform voor scholen.

De voordelen van Propeller op een rij:

  • Door de headless commerce-architectuur koppel je de front-end los van de back-end, waardoor er sprake is van maximale keuzevrijheid. Kies je favoriete CMS (in dit geval Contentful) en alle gewenste verkoopkanalen
  • De technologie van Propeller biedt maximale flexibiliteit en is future proof
  • Behoud van krachtige B2B-functionaliteiten, zoals Selfservice Portals, Sales Portal en modules als Pricing
  • Eenvoudige integratie tussen het commerce-platform en core systemen, zoals ERP en CRM, maar ook extern met de systemen van logistiek dienstverlener Centraal Boekhuis (CB) met behulp van GraphQL API’s

 

De samenwerking

Oberon was voor dit project betrokken bij het vooronderzoek, het concept, UX en visual design. Daarnaast adviseerde de implementatiepartner op technisch vlak. Propeller leverde niet alleen het platform, de VUE SF plug-in en GraphQL API’s, maar hielp ook actief mee aan een naadloze integratie.

"Examenbundel heeft het project als zeer prettig ervaren. Als meerdere partijen gezamenlijk aan één oplossing werken, levert dit vaak een ingewikkeld proces op. Maar hier werd zeer direct en professioneel gecommuniceerd, waardoor de opleveringen op tijd en kwalitatief goed waren. En dat ook nog eens remote, zonder elkaar fysiek ontmoet te hebben” Sjanne de Haan Product Owner bij Examenbundel.nl

Het resultaat

Nu klanten rechtstreeks op de website van Examenbundel kunnen bestellen, krijgt ThiemeMeulenhoff meer grip op de customer journey. Het nieuwe D2C-kanaal biedt de uitgeverij onderstaande voordelen.

Acties en testen

Met acties en voordeel pakketten testen wat het beste werkt. Zo loopt er nu een actie met stapelkorting: 5% korting bij twee boeken, 10% bij drie boeken en 15% bij meer dan vier boeken.

Cross-sell opties

Meer cross-sell mogelijkheden, door het eenvoudig samenstellen van bundels (wat ook voordelig is voor auteurs die zo meerdere titels kunnen verkopen). Door direct aan consumenten te verkopen neemt de marge op producten toe.

Grip op aanschafproces

Totale grip op het aanschaf proces; op basis van eerdere bestellingen doet Examenbundel nu gepersonaliseerde aanbiedingen. Daarnaast is er volledig inzicht in verkopen per product (categorie).

Consumer insight

Examenbundel leert vanuit commerce wat leerlingen verwachten en kan daarop in spelen.

"Vanuit Contentful zijn we blij met dit project. Het laat zien hoe eenvoudig het is om robuuste commerce functionaliteit naadloos te integreren met ons headless content platform. Het biedt de meerwaarde om snel mooie digitale commerce experiences te lanceren." Micha Boas SAAS Enterprise Partnership & Account Management leader

Over Examenbundel.nl

De eerste Examenbundel stamt uit 1979 en werd samengesteld door Jack Wiebenga, die toen economiedocent bij het Montessori Lyceum in Amsterdam was. Hij merkte dat zijn leerlingen behoefte hadden aan voorbeelden van oude examens om te oefenen voor hun eigen examens. Al snel sloten andere vakdocenten zich aan bij zijn initiatief en ontstonden er voor elk vak op iedere schoolniveau examenbundels.

De Examenbundels zijn inmiddels een begrip op scholen in het voortgezet onderwijs. Duizenden leerlingen hebben hun diploma eraan te danken. De Examenbundel is een uitgave van ThiemeMeulenhoff. De educatieve uitgeverij heeft de examenvoorbereiding uitgebreid met Samengevat, Zeker Slagen! en Examenidioom.

Over Oberon

Oberon is al meer dan 25 jaar het online bureau met een focus op digitale platform ontwikkeling.

Ze bouwen unieke platformen. Voor de lange termijn. Dat doen ze met eigen vakmensen. Dat doen ze niet vóór maar mét de klant. Hun producties hebben de vorm van (responsive) web applicaties, websites en mobiele apps.

Over Contentful

Contentful, het toonaangevende contentplatform voor digital-first business, helpt meer dan 30% van de Fortune 500 en duizenden merken over de hele wereld bij het creëren en beheren van digitale ervaringen voor hun klanten via elk kanaal. Het zorgt voor grotere snelheid en schaalbaarheid dan traditionele CMS-oplossingen. Contentful verenigt inhoud in één enkele hub, structureert deze voor gebruik in elk digitaal kanaal en integreert naadloos met honderden andere tools via open API’s. Bedrijven zoals Siemens, Plaid, Goodrx, Intercom, Notion, Staples en vele anderen vertrouwen op het platform van Contentful.

Contentful

Ontdek hoe Propeller werkt in een op maat gemaakte demo.

© 2024 propeller-commerce.com