Meer dan 75% van inkopers oriënteert zich het liefst online. Eenvoudige en herhalingsaankopen willen ze vervolgens ook online kunnen doen. Voor complexere aankopen zoeken ze contact met verkoopspecialisten. Die vervolgens een voorstel doen dat wel online is in te zien, afgehandeld wordt en traceerbaar is. Zo wordt het persoonlijk contact juist kwalitatief versterkt door een B2B commerce platform.
Ben je in staat om de komende jaren aan de verwachtingen van je doelgroep te voldoen? Lukt het je om met je huidige digital commerce platform je persoonlijk contact naadloos te integreren met je online sales en je klanten adequaat, snel, foutloos te bedienen?
We hebben 11 B2B e-commerce functionaliteiten op een rijtje gezet die je platform hiertoe minimaal zou moeten bieden.
De catalogi van je distributeurs worden automatisch up-to-date gehouden. Een intelligente integratie houdt er rekening mee dat distributeurs hun catalogi anders categoriseren. Een goed B2B e-commerce platform maakt van al die verschillende structuren één logische catalogus en doet dat zodanig dat dit ook bij wijzigingen in een feed in stand blijft.
Daarnaast hebben distributeurs vaak een overlappend aanbod. Een intelligent platform toont je bij binnenkomende orders direct jouw beste inkoop condities. Natuurlijk wordt een identiek product slechts éénmalig getoond aan je klanten.
Bovendien levert een intelligente integratie je een optimale voorraadpositie op. Je hebt direct inzicht in de totale voorraad bij al je distributeurs. ‘Nee’ verkopen is dan verleden tijd.
Klanten hebben hun contractprijzen. Dat kan een korting zijn op list-prijzen of een inkoop+ of juist een mix hiervan. Daarnaast kan het zijn dat bepaalde producten of productgroepen niet besteld mogen worden. Of juist een product wat andere gebruikers niet kunnen zien wel beschikbaar voor die ene gebruiker. Een digital B2B platform moet dit kunnen verzorgen. En snel kunnen tonen als er om wordt gevraagd. Dat is wat een gebruiker verwacht van zijn digitale portal. Ook als het duizenden artikelen betreft.
De voorwaarden worden centraal vastgelegd in het ERP (als je dat hebt) en je klant kan eenvoudig in batches bestellen.
Met een directe Open Catalogue Interface koppeling met het ERP-systeem van je klant bied je deze klant de mogelijkheid om met één druk op de knop te bestellen uit jouw assortiment. Bij corporate klanten en overheden vaak een must om zaken te kunnen doen.
Liquiditeit is voor veel van je klanten belangrijk. Om geen business mis te lopen, wil je je klanten de optie aanbieden op je producten te leasen. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat dit voor jouw organisatie geen extra administratieve last en financieel risico oplevert.
Digitaal met een bindend contract, waarbij de channel partner direct betaald wordt vanuit het financieringsfonds.
Bij je grotere klanten zullen meerdere personen en/of afdelingen bestellingen plaatsen. Het is belangrijk dat je platform flexibel genoeg is om aan specifieke wensen van je uiteenlopende klanten te voldoen. Het kan zijn dat er op basis van bijvoorbeeld senioriteit of specifieke functie maximale budgetten dienen te worden ingeregeld. Bovendien komt het vaak voor dat bepaalde afdelingen/functies een deel van je assortiment mogen bestellen en anderen niet. Een volwaardig B2B e-commerce platform biedt dit standaard aan.
Een B2B e-commerce platform moet je in staat stellen om elke klant op maat te bedienen. Dat kan door je klanten een eigen bestelportal te bieden. Hierbij wordt alleen het afgesproken assortiment getoond tegen de afgesproken prijzen. Maar hierin heeft je klant ook direct toegang tot order statussen, (openstaande) facturen, bestellijsten, etc.
Een platform moet daarnaast ook in staat zijn om automatisch de meest populaire producten als eerste te tonen. Of producten die bij een bepaalde functie het meest relevant zijn.
Natuurlijk ben je in staat om je klanten elk op een persoonlijke manier aan te spreken.
Vanuit zijn dashboard kan je klant in één oogopslag zijn vorige bestelling zien en indien gewenst eenvoudig her bestellen. Dit scheelt veel tijd en is daarmee een gewilde functionaliteit.
Om het je klant zo gemakkelijk mogelijk te maken is het zaak om alle mogelijk relevante informatie overzichtelijk te presenteren; openstaande offertes, facturen, lopende bestellingen, support tickets.
Een OCI-koppeling is natuurlijk ook een klantvriendelijke interface. Het gaat erom dat je platform van keuze de mogelijkheden biedt die jouw (toekomstige) klanten van je vragen. ‘De tijd van one size fits all’ ligt ver achter ons.
Het is evident dat een volwassen commerce platform klant specifieke prijzen faciliteert. Het komt echter ook regelmatig voor dat je voor een hele grote order ook daarvan wilt of moet afwijken. Denk hierbij ook aan aanbestedingen en RFP’s. Eenmalig en heel specifiek.
Het is verstandig om al je sales activiteiten vanuit je commerce platform uit te voeren. Je hebt dan immers alle gegevens op één plek en dat is een absolute voorwaarde voor gestroomlijnde processen.
Dit betekent dat je commerce platform het wel mogelijk moet maken dat een sales team offertes kan opstellen en versturen, met approvals en versiebeheer.
Je klant ontvangt de offerte per e-mail en in zijn dashboard.
Hebben jouw producten uitleg nodig? Of speciale acties in een brochure? Dan moet je deze op een eenvoudige manier toe kunnen voegen, in bulk of per SKU.