B2B e-commerce verkoop portals maken het verschil

22 april 2021
sales portal
Inhoudsopgave

  Veruit de meerderheid van zakelijke inkopers oriënteert zich online, en doet eenvoudige en herhaalaankopen online. Wordt de order complexer, geniet persoonlijk contact met een verkoper vaak de voorkeur.

  Als bedrijf dat verkoopt aan andere bedrijven, zal je dus je digitale en je persoonlijke verkoop goed op elkaar moeten afstemmen. Waarbij je altijd de wensen, eisen en voorkeuren van je klanten en doelgroep als uitgangspunt neemt en tegelijkertijd je veel werk uit handen neemt en fouten reduceert.

  In dit artikel beschrijven we de toegevoegde waarde van klant specifieke b2b e-commerce portals.

  1. Waarom klanten alleen bij jou willen bestellen?
  2. Hoe je je foutmarge met orders kunt reduceren tot nul
  3. Hoe je tijd bespaart op orderverwerking en tegelijkertijd sneller levert met de beste inkoopcondities.

  Maar eerst; wat verstaan we onder een B2B e-commerce portal

  Een portal is een e-commerce omgeving die alleen toegankelijk is voor één specifieke klant.

  In deze portal zijn de prijzen van je producten conform de afspraken die je met die klant hebt gemaakt. Bovendien kan je in een portal je assortiment afbakenen, autorisaties instellen en klant specifieke (product)informatie tonen.

  Je kunt vele klant specifieke portals aansturen vanuit één centraal B2B e-commerce platform.

  self-service portals van propeller

  1. Waarom klanten alleen bij jou willen bestellen?

  Omdat een B2B e-commerce portal klant specifiek is, kan je deze helemaal naar de wens van je klant inrichten. Wil je klant met bestellijsten werken, geen probleem. Is het belangrijk dat sommige producten alleen besteld kunnen worden na akkoord van het management, ook dat stel je per klant in.

  Het is daarnaast mogelijk om per klant specifieke leveringsafspraken te maken. De ene klant wil je producten zo snel mogelijk, een ander juist just-in-time.

  Kortom, je maakt het je klant heel erg gemakkelijk om alles wat hij nodig heeft bij jou te bestellen. Je elimineert hiermee elke reden om naar je concurrent over te stappen.

   

  2. Hoe je je foutmarge met orders kunt reduceren tot nul

  Uit een onderzoek is gebleken dat ongeveer 17% procent van orders fouten bevatten. Dat levert veel herstelwerk op, vertraging, maar bovenal ontevreden klanten.

  Een robuust B2B e-commerce platform neemt je veel werk uit handen. Niet alleen komen bestellingen van je klant nu veelal online binnen, ook je salesteam verwerkt telefonische orders direct in je platform.

  Dit werkt als volgt:

  Wanneer een klant een complexe bestelling heeft, wil hij vaak graag contact met een accountmanager of inside sales. In plaats van via e-mail diverse voorstellen en product configuraties te versturen, maakt je salesteam de offerte aan in het platform. De link wordt verstuurd en je klant heeft in zijn portal direct inzage in je offerte. Hierdoor is voor beide partijen altijd duidelijkheid over:

  • Wat de laatste en daarmee correcte versie is
  • Wat de offertewaarde is. Bij grote bestellingen kan het voorkomen dat er een speciale prijs wordt afgesproken.

  De klant accepteert de offerte met een druk op de knop en het leverings- en facturatieproces start automatisch. Nooit meer verkeerde bestellingen, creditfacturen door fouten, lange levertijden en ontevreden klanten.

  Naast het opstellen van offertes, kan je salesteam je klanten ondersteunen door in te loggen als deze klant en samen de juiste bestelling klaarzetten; ‘guided sales’.

  3. Hoe je tijd bespaart op orderverwerking en tegelijkertijd sneller levert met de beste inkoopcondities

  Een goed B2B e-commerce platform biedt intelligente koppelingen met leveranciers. Indien je bedrijf producten inkoopt bij distributeurs en/of vendors en fabrikanten zijn dergelijke koppelingen noodzakelijk.

  Met je klanten maak je afspraken rondom levertijden. Zoals eerder beschreven kan je door web portals te gebruiken, deze afspraken helemaal afstemmen op individuele klanten.

  Wanneer je een koppeling hebt met je inkoop kanalen, is het mogelijk om binnengekomen bestellingen automatisch door te zetten naar je leveranciers. Hiermee elimineer je handmatige acties, fouten en ben je in staat sneller te leveren.

  Met Propeller is het zelfs mogelijk om voor elke bestelling automatisch te kiezen voor de leverancier met de beste inkoopcondities.

   

   

  Ontdek hoe Propeller werkt in een op maat gemaakte demo.

  © 2024 propeller-commerce.com