D2C: Laat consumenten verliefd worden op je merk en versterk je band met resellers

21 juli 2021
D2C blog
Inhoudsopgave

  Bedrijven kunnen een Commerce-platform niet alleen gebruiken om hun positie te versterken in het B2B-segment. Ook voor Direct to Consumer (D2C) toepassingen biedt het uitkomst. Met behulp van de Cloud Native oplossing van Propeller, dat alle saleskanalen (online en offline) ondersteunt en de afdelingen e-commerce en sales beter laat samenwerken, kunnen merken ook direct de consument bereiken. 

  Als Covid-19 iets duidelijk heeft gemaakt in de detailhandel, is het wel dat e-commerce strategieën en -kanalen zich voortdurend moeten aanpassen aan de verwachtingen van de klant. Direct to Consumer (D2C webshops) is al lang niet meer het exclusieve domein voor B2C-bedrijven. Het openen van D2C-kanalen kan zeker ook van grote toegevoegde waarde zijn voor B2B-bedrijven. Maar dit vergt een zorgvuldige planning en een goed begrip van de behoeften van consumenten. 

  D2C kan B2B-merken helpen met het genereren van nieuwe inkomstenstromen, het aanboren van nieuwe klantsegmenten en het vergroten van de loyaliteit bij huidige klanten. Daarnaast kan het beschikken over (klant) data aan de hand van D2C-interacties (mits klanten hiermee instemmen) waardevolle inzichten opleveren voor het B2B-kanaal om producten verder te verbeteren, te innoveren en een sterkere loyaliteit bij consumenten te creëren. Tot slot geven D2C-kanalen B2B-bedrijven meer controle over hun merk, hun uitingen en eigenaarschap als het gaat om de relatie met consumenten.


  Uitgebalanceerde strategie

  Goed kunnen inspelen op de verwachtingen van consumenten en de relatie met je resellers versterken, vraagt om een uitgebalanceerde strategie voor D2C. Hierbij is het belangrijk goed na te denken over welke design vorm je kiest voor je website of platform. Een productgericht ontwerp lijkt op het eerste gezicht mooi. Je product is duidelijk zichtbaar en is snel en eenvoudig te bestellen. Doorgaans zorgt dit voor een hoge conversieratio. Maar hier zit ook een keerzijde aan: je loopt bij een productgericht ontwerp namelijk het risico dat je je van je dealers vervreemdt. 

  Om weg te blijven bij een conflict met je dealernetwerk, is de keuze voor een contentgericht of servicegericht ontwerp vaak een betere optie. Hierbij deel je informatie, geef tips & tricks en laat je nieuwe consumenten verliefd worden op jouw merk. Bovendien is dit een uitstekende manier om merkloyaliteit op te bouwen bij jouw bestaande klanten. Zet je brand(s) in de etalage en versterk de band met het bestaande dealernetwerk. Door informatie en opgedane kennis te delen over koopgedrag van consumenten help je jouw dealers meer te verkopen. Bijvoorbeeld met behulp van productdemo’s, het streamen van content en door het aanbieden van andere online-ervaringen. Of door nieuwe consumenten te attenderen op de dichtstbijzijnde dealer in de buurt. Dit kan bijvoorbeeld door een goed vindbare store-locator op de website te plaatsen. Deze extra omzet komt niet alleen de B2B-dealer ten goede maar ook jou.

  Vitalstyle.nl, een B2B-organisatie op het gebied van ecologische diervoeding en Ecostyle.nl, een biologische bestrijdingsmiddelen voor de tuin, leveren al hun producten aan consumenten via retailers. Omdat ze via ons Commerce-platform een duidelijk D2C-model hebben uitgerold, kunnen ze hun merk en klantverhaal direct en duidelijk positioneren bij bestaande eindklanten en nieuwe consumenten en professionele eindgebruikers. Door heldere adviezen en tips te geven en consumenten te inspireren, zorgen ze niet alleen voor meer vraag naar hun producten, maar ook voor meer loyaliteit onder hun klanten. Daarnaast creëren ze de mogelijkheid om een ​​directe relatie op te bouwen met de eindklant door middel van nieuwsbrieven en een inlogpagina waarop persoonlijke en gesegmenteerde informatie kan worden gedeeld.

  D2C strategie B2B propeller

  Headless Platform

  Deze strategie kan snel en simpel worden uitgevoerd, omdat Propeller een Headless Platform is. Tot voor kort stonden developers en marketeers vaak op gespannen voet bij de selectie van een Commerce-platform. Koos je voor high-end techniek aan de achterkant, dan klaagden marketeers vaak dat zij aan de voorkant met een Spartaans CMS moeten werken. En de fancy CMS-en die ze kenden uit de B2C-markt gingen tot nu toe niet goed samen met de complexe back-end in het B2B-segment.

  Bij Headless Commerce worden die twee kanten losgekoppeld en met elkaar verbonden via een API. Hierdoor krijgen al je kanten – of het nu bedrijven of consumenten zijn – de ervaring die ze verdienen. Door onze architectuur heb je de volledige vrijheid om elke gewenste front-end aan te sluiten. Je kiest zelf met welk CMS je wilt werken. Als je liever direct wilt verkopen via Google Shopping, Instagram of Facebook of bijvoorbeeld augmented reality of spraaksturing wilt toepassen is dit ook geen enkel probleem. Met Headless Commerce heb je maximale flexibiliteit en keuzevrijheid.


  B2B en D2C Features

  Propeller is in de kern B2B-Commerce. Dat betekent dat typische B2B- en D2C-functionaliteiten in de kern van het platform zijn ingebouwd. Je hebt dus geen plug-ins of add-ons nodig voor Product Information Management (PIM), campaign management, customer intelligence, pricing en ordermanagement. D2C Design is, zoals we eerder al vermelden, gericht op het delen van content met consumenten en professionals in plaats van op harde conversie. Aan het platform kunnen verschillende businessmodellen, verkoopkanalen en websites worden gekoppeld. Door te zorgen voor een persoonlijke klantervaring met specifieke catalogi, content in de eigen taal en valuta, krijgt elke klant precies wat hij nodig heeft.

  Met ons platform zorg je ervoor dat mensen verliefd op je merk worden en resellers meer verkopen. Marketeer blij, developer blij, dealer blij, consument blij.

  Welke D2C uitdagingen heb jij voor ons?

  © 2024 propeller-commerce.com