Vele CEO’s beschouwen ROI als de meest belangrijke factor in de keuze voor een B2B e-commerce platform. De meeste B2B-bedrijven bepalen eerst de ROI en brengen dan een belangrijke wijziging aan. Dus wat gebeurt er wanneer het onmogelijk is om de echte ROI van een beslissing volledig te kwantificeren?
Dit is een uitdaging die vele B2B verkopers tegenkomen wanneer het aankomt op beslissingen maken, of wanneer ze al dan niet een nieuw B2B e-commerce platform moeten gaan aannemen. Natuurlijk kun je een formule gebruiken om de ROI van de e-commerce software te berekenen, maar de kans is groot dat het geen accurate weergave is van het rendement van je investeringen. Een standaard e-commerce ROI berekening ziet er zo uit:
(Nieuw Site Inkomsten – Oude Site Inkomsten) x 100 / Investering = ROI Percentage
Deze formule kan fantastisch zijn om een algemeen idee te krijgen van de inkomstenverschillen die geassocieerd worden met je investeringen, maar ze omvatten niet altijd de volledige context rondom de investeringsmodellen. Wanneer je het zou toepassen op online B2B e-commerce shops, dan is deze formule te simpel en kan het misleidend zijn.
Voor een accurater en genuanceerder perspectief van de mogelijke ROI van een B2B e-commerce platform, moet je het volgende nagaan:
Een e-commerce platform, dat uitgebreide automatisering aanbiedt, heeft het potentieel om stevige inkomsten en rendement te genereren. Ga je huidige bestelproces maar eens na: voorraadbeheer, verzending en communicatie met je klanten. Zijn deze processen op enige manier geautomatiseerd? Nee? Dan verspil je wellicht je tijd en geld aan deze handmatige processen.
Lees ook: Ecommerce en offline sales vanuit één platform; de voordelen voor B2B e-commerce
Hoewel manuren en omzetverlies als gevolg van inefficiënties vaak moeilijk te kwantificeren zijn voor ROI-berekeningen, kunnen ze een enorme impact hebben op de bedrijfskosten en het genereren van inkomsten.
Online B2B-verkopers, die marktleider zijn, zullen hun omzet waarschijnlijk niet zien stijgen bij de implementatie van een nieuw e-commerce platform. Domineert jouw winkel de markt? Dan moet je verder kijken dan alleen de omzetcijfers om te kunnen bepalen wat je rendement is bij een investering van een nieuw e-commerce platform.
Onderzoek de mogelijke impact van de nieuwe e-commerce software op de lange termijn cijfers, zoals customer lifetime value (daarover hieronder meer) dat geeft een veel beter idee van hoe je ROI er echt uit zal zien.
Als je huidige e-commerce site er niet in slaagt om de interesses van de klant vast te leggen en te behouden, dan kunnen die klanten minder gaan uitgeven of het zelfs ergens anders gaan zoeken. Klanten komen vaker terug wanneer ze een account hebben op een site die ze gemakkelijk te navigeren en te begrijpen vinden.
Het verbeteren van de klantretourpercentages met een e-commerce site die is gebouwd om hen bij je te houden, betekent het verhogen van de levenslange klantwaarde; een belangrijke bron van inkomsten.
Zijn jouw verkoop- en service teams druk? Hoeveel tijd van hun dag wordt daadwerkelijk besteed aan verkoop, retentie en ondersteuning? Als een nieuw e-commerce platform hun tijd vrijmaakt door verkoop- en ondersteuningsprocessen te automatiseren, dan kunnen ze meer tijd van hun dag besteden aan het ondersteunen van klanten, het sluiten van deals en zich concentreren op de zaken die het meest belangrijk zijn voor jou.
Hoge bounce percentages, laag siteverkeer en lage laadsnelheden kunnen symptomen zijn van een slecht e-commerce platform. Bezoekers kunnen vertrekken omdat ze niet door jouw productcatalogus kunnen navigeren. Gebruikers klikken mogelijk weg, omdat bepaalde pagina-elementen kapot zijn of niet worden geladen.
Het gebruik van Google Analytics en andere hulpprogramma’s voor site-prestatieanalyse om de prestaties van afzonderlijke pagina’s te controleren, kan bruikbare inzichten bieden in de onsite-ervaring van je klanten. Gebruik deze gegevens om de zwakke punten te bepalen om die vervolgens met jouw nieuwe e-commerce platform aan te pakken. (Lees ook ons artikel met tips voor je B2B webshop)
Zelfs kleine fouten kunnen een grote impact hebben op je bedrijfsresultaten, vooral wanneer ze zich regelmatig voordoen. Zonder een uitgebreid e-commerce platform dat foutgevoelige processen, zoals BTW berekeningen, voorraadupdates en verzending beheert, lopen B2B-bedrijven het risico om dure en frequente fouten te maken.
Hoewel de echte ROI voor B2B e-commerce verkopers extreem moeilijk vast te stellen kan zijn, laat het huidige e-commerce klimaat niet veel tijd over voor een rustige besluitvorming. B2B-verkopers die nadenken over een platform upgrade, zouden in de tussentijd hun online markt zien worden opgeslokt door een concurrent die veel eerder nieuwe e-commerce software heeft geïmplementeerd. Daarom is het belangrijk voor B2B-verkopers om bij het overwegen van een nieuw e-commerce platform een holistische blik te werpen op de bedrijfsactiviteiten, klanten en lange termijndoelen.