Dit is alles wat je moet weten over B2B Commerce

01 maart 2022
partner with propeller
Inhoudsopgave

    Wat is B2B Commerce?

    B2B Commerce, ook wel B2B e-commerce of business-to-business electronic commerce genoemd, betreft alle digitale ordertransacties tussen bedrijven. Het maakt hierbij niet uit of die orders online of offline verlopen. Veel organisaties in het B2B-segment worstelen nog met het digitaliseren van hun salesorganisatie.

    B2B commerce online and offline sales

    Slechts 30% van hun orders verloopt volledig online; het overgrote merendeel gaat nog altijd via remote sales of offline via de accountmanager. Met name eenvoudige bestellingen kunnen simpel via een self-service-portal door de klant zelf worden uitgevoerd. Voor grote en complexe bestellingen is toch (nog) vaak de kennis en ervaring van een sales-professional nodig.

    Optimaliseer je sale

    Terwijl online bestellingen vaak vlot verlopen – met enkele muisklikken belandt de bestelling in je online boodschappenmandje – verloopt bij offline sales het traject vaak nog minder soepel.

    Zo werken sales teams nu nog in verschillende systemen (Excel, ERP’s, CRM’s, et cetera) en worden offertes en aanpassingen vaak meerdere keren over en weer gemaild naar klanten. Fouten – groot of klein – liggen voortdurend op de loer en het proces is zeker niet snel en ook niet transparant.

    Bovendien komt data uit verschillende funnels niet samen, waardoor er geen totaalbeeld van de klant beschikbaar is. De informatie die is verkregen via het sales-kanaal wordt namelijk ergens anders vastgelegd dan de informatie over de online sales. Dit kan – en moet – anders.

    Met een geïntegreerd platform voor al je kanalen, gekoppeld aan al je relevante systemen optimaliseer jij je volledige salesproces. 

    Soorten B2B e-commerce

    Er zijn verschillende soorten B2B e-commerce modellen. 

    • B2B2C
    • Groothandel
    • Fabrikanten
    • Distributeurs

    Zonder tussenpersoon

    Allereerst is er B2B2C. Business-to-business-to-consumer (B2B2C) Commerce neemt de tussenpersoon weg tussen de B2B-organisatie en de B2C, en brengt de bedrijven rechtstreeks in contact met de consument.

    De groothandelaar of fabrikant stuurt goederen naar zakelijke klanten, die de goederen vervolgens verkopen aan de eindgebruiker, of door rechtstreeks aan de consument te verkopen. Bij B2B2C e-commerce gebeurt dit online, bijvoorbeeld via een webshop, e-commerce website, app, of rechtstreeks via sociale media.

    Bedrijven kopen vaak goederen rechtstreeks bij de fabrikant of distributeur in bulk in voor een lagere prijs om ze vervolgens tegen detailhandelswaarde te verkopen. Dit is groothandel, een populaire vorm van B2B. Deze vorm komt bijvoorbeeld voor in de detailhandel, foodservice, bouwsector en medische sector.

    Traditioneel vonden B2B groothandelstransacties plaats via de telefoon, via e-mail, of door middel van bestelformulieren op spreadsheet. Door de opkomst van e-commerce gebeurt dit nu ook digitaal met behulp van een B2B e-commerce platform. Het platform stelt de groothandelaar in staat om producten gemakkelijker weer te geven en creëert een naadloze koopervaring.

    Langdurige klantrelaties

    Op dezelfde manier als groothandelaren hun zaken online regelen, doen fabrikanten dat ook. B2B-kopers zijn op zoek naar een koopervaring die vergelijkbaar is met B2C en steeds meer bedrijven kunnen hier door de digitale transformatie ook op inspelen. Veel fabrikanten werken op hun beurt samen met distributeurs en door de zaken digitaal aan te pakken, ontstaan er meer groeikansen.

    Net als bij andere B2B-modellen werken distributeurs aan het verkorten van de doorlooptijd van het verkoopproces en optimaliseren van de klantervaring. Een belangrijk verschil tussen B2B en B2C is dat B2B-transacties meestal groter zijn en dat er vaker sprake is van langdurige relaties met verkopers.

    Één website voor B2B en B2C

    Veel merken denken dat ze niet aan B2B Sales doen, maar dat berust vaak op een misvatting. B2B is zoals je hierboven hebt kunnen lezen een verscheidenheid van dingen, waaronder groothandel, distributierelaties met grote of keten-retailers, sales aan andere organisaties (of dit nou bedrijven of non-profitorganisaties zijn) en tot slot verkopen leveranciers aan wederverkopers.

    Alles vanuit een platform

    Je hoeft ook geen aparte e-commerce-site te hebben om B2B te verkopen. In plaats daarvan kan je site-engagement en SEO opbouwen op een enkele URL die zowel B2B als B2C is en klantgroepen gebruiken om gepersonaliseerde browse-ervaringen voor je B2B-segment mogelijk te maken.

    Lees meer over Propeller Commerce.


    Wat zijn de belangrijkste B2B Commerce valkuilen?

    Door de toegenomen online concurrentie stijgen de verwachtingen van klanten en wordt het steeds belangrijker om een goed werkende B2B webshop te hebben. Essentieel hierbij is dat je de klant altijd centraal zet. Dit klinkt eenvoudiger dan het is. Hieronder zetten wij de meest gemaakte fouten door B2B-organisaties op dit vlak voor je op een rijtje, zodat jij deze valkuilen kunt vermijden. Daaraan gekoppeld geven we tips hoe je dit proces zo smooth mogelijk kunt laten verlopen.

    Valkuil 1: Geen integratie van de kanalen

    E-commerce is meer dan alleen het hebben van een webshop. Onder e-commerce verstaan we ook alle middelen die eraan bijdragen dat de webshop goed rendeert. Het is van groot belang om alle kanalen – offline én online – te integreren en de krachten te bundelen.

    Bepaal eerst hoe je een boodschap wil verspreiden en maak gebruik van verschillende kanalen. Optimaliseer dit voor ieder kanaal, waardoor je campagne het maximale resultaat behaalt. 

    Valkuil 2: Slechte gebruikerservaring

    Een webshop die er vaak uitligt, niet goed werkt of onnodig ingewikkeld in elkaar steekt zorgt voor veel ergernis bij (potentiële) klanten.

    Een goede gebruikerservaring is essentieel om klanten de order daadwerkelijk te laten plaatsen en daarna ook terug te laten keren. Dit werkt niet alleen bij consumentenwebsites zo, maar in toenemende mate ook bij zakelijke online bestellingen. Jammer genoeg denken nog altijd veel bedrijven dat de gebruikerservaring voor B2B e-commerce minder belangrijk is dan voor B2C.

    Besef dat een slechte gebruikerservaring niet alleen klanten tegenhoudt om aankopen te doen, het verslechtert ook je vindbaarheid in Google. Daarnaast valt op dat veel B2B-organisaties nog altijd kiezen voor een onpersoonlijke aanpak.

    Real-time personalisatie is echter belangrijk om flexibiliteit, gepersonaliseerde content en klant-specifieke aanbiedingen te kunnen bieden. Focus niet puur op conversie op jouw B2B-website, maar zorg ook voor goede informatie en service. Denk hierbij bijvoorbeeld aan relevante content in iedere fase van de klantreis, filters in de zoekfunctie en aanbevelingen op basis van het browsegedrag van je klant.

    Het correct toepassen van segmentatie en personalisatie leidt al snel tot een hogere Click-Through Rate (CTR) en conversie. 

    Valkuil 3: Geen input van de klant vragen

    B2B-organisaties verdiepen zich doorgaans nog steeds veel te weinig in hun klanten. Terwijl zij doorgaans een veel duurzamere relatie met hun klanten hebben dan B2C-ondernemers. De relatie is namelijk vaak langduriger én frequenter. Dus waarom zou je dan niet eens polsen naar de wensen en behoeften van jouw zakelijke klant?

    Ondernemers denken dat dit tijdrovend is, maar je kunt dit proces deels automatiseren. Bijvoorbeeld door een vragenlijst op je website of het vragen om reviews na aanschaf van een product. Ga hierover dan wel op een tijdstip dat het voor beide partijen schikt met elkaar in gesprek, want om klanten beter te helpen en het vertrouwen te behouden, is een goede opvolging noodzakelijk. 

    Valkuil 4: Geen duidelijk requirementsdocument

    We zien vaak dat B2B-organisaties weinig onderzoek doen voordat ze starten met e-commerce. Denk van tevoren bijvoorbeeld goed na over aan welke eisen jouw webshop moet voldoen en stel hiertoe een requirementsdocument op.

    Jammer genoeg zijn er veel organisaties die het belang van een requirementsdocument niet inzien, met als gevolg dat ze een verkeerd platform of verkeerde implementatie-partner kiezen. Zonde, want vaak kan je voorkomen dat je na de lancering moet constateren dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt.

    In een uitgebreid document zet je jouw vereisten over bijvoorbeeld de tijdlijn, de functionele en technische requirements, de IT-architectuur, voorbeelden zoals je het ook graag zou willen en tot slot het beschikbare budget.

    Valkuil 5: Onderschatting van de inspanning van de organisatie

    Een webshop kan je omzet een enorme boost geven, maar om dit te realiseren is het belangrijk dat je je organisatiestructuur en je processen goed inricht. Om te groeien heeft een platform de juiste aandacht nodig. Dit wordt vaak onderschat. Denk daarom van tevoren goed na over zaken als:

    • Hoe kan automatisering van je orderafhandeling de binnendienst ontlasten en met welke taken gaat je salesteam zich (meer) bezighouden? 
    • Aan welk commerce platform koppel je je webshop en met welke van je core systemen integreer je dit platform?
    • Hoe richt je de orderafhandeling in?
    • Hoe ga je om met je voorradenbeheer?
    • Wie gaat de webshop beheren en onderhouden?
    • Hoe richt je de klantenservice in?

    Valkuil 6: Niet het juiste platform

    Het type platform dat B2B-organisaties kiezen is ontzettend belangrijk voor het succes van hun webshop. Keuzes pakken helaas nogal eens slecht uit. Daarom is het belangrijk om van tevoren goed in kaart te brengen wat je zoekt. Het platform moet bijvoorbeeld stabiel genoeg zijn om mee te groeien met de organisatie.

    Vermijd dat je essentiële systemen niet goed met het platform werken en voorkom dat je producten slecht vindbaar zijn, omdat de technische SEO niet goed is. Bij de selectie is het verstandig rekening te houden met de volgende aspecten:

    • Bestaand platform of maatwerk?
      Deze keuze hangt af van of je licentiekosten wilt betalen voor key-features in ruil voor veel functionaliteiten, stabiliteit en lage onderhoudskosten, of dat je gaat voor het laten ontwikkelen van functionaliteiten op een maatwerkplatform, waardoor de licentiekosten komen te vervallen. In dit geval heb je ontwikkelcapaciteit nodig voor het up-to-date houden van het platform.
    • SEO-vriendelijkheid
      Een goede online vindbaarheid in zoekmachines begint met de technische inrichting van de webshop. Onderdelen die bijdragen aan een hogere positie in Google zijn een filtersysteem dat geoptimaliseerd is voor SEO, een gebruiksvriendelijk design voor mobiel en de mogelijkheid om pagina’s van de juiste SEO-tekst en linkwaarde te voorzien.
    • Integratiemogelijkheden
      Een commerce-platform kan je koppelen aan talloze systemen. Denk van tevoren goed na over de koppelingen die gemaakt moeten worden (CRM? PIM? ERP? Data Warehouse?) en ga na welke processen je kan automatiseren met een commerce-platform. Als je bijvoorbeeld een prijs wijzigt in het ERP-systeem, wordt deze wijziging bij een koppeling automatisch doorgevoerd in het commerce-platform en in de verkoopkanalen die je gebruikt. Dit kan veel handelingen en tijd schelen.
    • Schaalbaarheid
      Kies een platform dat past bij de groeidoelstelling van jouw organisatie. Groeit jouw organisatie hard? Kies dan voor een platform dat dit aankan.

    Integraties ERP

    Valkuil 7: geen rekening houden met doorlopende kosten

    Wees je ervan bewust dat een webshop geen eenmalige investering is. Ook na livegang zullen er doorlopende kosten zijn. De eerste versie van een webshop is meestal niet 100 procent af. Je optimaliseert je webshop voortdurend op basis van learnings die je trekt uit data.

    Andere bijkomende kosten gaan gepaard met de hosting van je platform of website en het onderhoud ervan. Daarnaast kan je nog denken aan online marketingkosten voor onder meer zoekmachineoptimalisatie (SEO), het aantrekken van nieuwe online klanten door middel van advertenties op Google (SEA) en adverteren op social media.

    Tip: Begin op tijd

    Het opzetten van een goede B2B-webshop en/of Commerce-platform brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Er zijn veel zaken om rekening mee te houden en de keuze is reuze. Maar als je op tijd begint hierover na te denken en rekening houdt met bovenstaande valkuilen, ga jij goed voorbereid het traject in en weet jij straks moeiteloos de juiste keuzes te maken.

    Wat zijn de belangrijkste voordelen van een B2B Commerce-platform?

    Steeds meer B2B-klanten bestellen online, zeker sinds de uitbraak van het coronavirus. Toch gebeurt nog altijd zo’n 70% van de aankopen offline, ofwel via remote sales ofwel face-to-face. Zeker omvangrijke en complexe orders verlopen vaak via een sales rep.

    Alle data over je offline en online sales samenbrengen in één platform – ook wel een B2B Commerce-platform geheten – biedt enorme voordelen, zowel voor de verkopende partij als de kopende partij. 

    De belangrijkste voordelen van een B2B alles-in-1Commerce-platform op een rij:

    • Verhoogt je efficiëncy
    • Laat je omzet groeien
    • Reduceert fouten in je bestelproces
    • Verbetert je klantrelaties
    • Verbetert samenwerking tussen markering & sales
    • Future-proof technologie
    • Maximale keuzevrijheid in front-ends
    • Iedere klant een eigen self-service portal 
    • Maximale digitale ondersteuning van je salesteam

    Alles-in-één future-proof platfom

    Omdat alle bestellingen digitaal worden verwerkt in één geïntegreerd platform, wordt de inkoopefficiëntie verbeterd voor fabrikanten, distributeurs, groothandelaren en andere soorten B2B-verkopers. Door e-commerce en offline sales bij elkaar te brengen, realiseer je meer omzet, reduceer je het aantal fouten in het bestelproces en verbeter je je klantrelaties.

    B2B commerce and D2C webshops

    Als je alle interacties tussen de verkoper en kopers digitaliseert binnen één platform laat je je e-commerce en offline sales bovendien naadloos in elkaar overlopen. Want het is nou eenmaal zo dat offline deals regelmatig online worden afgehandeld en dat online aankopen juist een offline vervolg kunnen krijgen.

    Met een geavanceerd Commerce-platform dat gebruikmaakt van state-of-the-art technologie zet je je concurrentie op achterstand. Propeller Commerce maakt gebruik van API’s en Microservices. Het Cloud-Native platform is bovendien Headless, waardoor je ieder gewenst CMS kunt koppelen aan onze geavanceerde B2B back-end.

    Hier lees je meer over de technologie.

    Webshop, social media of marktplaats

    Met een geïntegreerd platform ga je van traffic naar omzet, of je nu verkoopt via een B2B of B2C webshop, marktplaatsen of social media. Kies je front-end(s) in je favoriete CMS, beheer diverse B2B, D2C en B2C webshops vanuit één back-end. Zo trek je meer bezoekers en boek je meer omzet. Gebruik de best in class tools voor leadgeneratie en maximaliseer je conversie.

    Werk met elke gewenste marktplaats: Marktplaats.nl, Bol.com, Amazon, of toch liever een niche-marktplaats? Of ontsluit nieuwe verkoopkanalen op Instagram, Facebook of Snapchat.

    B2B Self-service Portal

    Klanten kunnen in hun eigen bestelomgeving of klantportaal bestellingen plaatsen en alles zelf regelen. Hierin vinden zij hun eigen prijzen, producten, diensten en facturen in my account. De bestelprocedure gaat een stuk sneller doordat ook hun orderhistorie hier te vinden is. Zo zien klanten in één oogopslag wat ze de vorige keren hebben besteld.

    Daarnaast wordt bestellen een stuk makkelijker via favorieten en bestellijsten. Klanten zien ook hun facturen en afgenomen diensten, waardoor de binnendienst en de customer care-afdeling van B2B-organisaties aanzienlijk wordt ontlast.

    b2b commerce self-service portals

    Online offertes aanvragen was nog nooit zo makkelijk: nadat de aanvraag is gedaan via de webshop vindt de klant het voorstel al snel terug in het klantportaal. 

    Lees meer over B2B Self-service Portals

    Sales Portal (B2B)

    Met een geïntegreerd Commerce-platform maak je sneller en makkelijker offertes met behulp van digitale tools voor de sales- en services-organisatie. Alle essentiële systemen kunnen worden gekoppeld aan het platform, zodat je alle nuttige informatie kunt benutten uit je ERP-, CRM- en PIM-systeem.

    In de Sales Portal maak je alle informatie voor orders en offertes direct online beschikbaar voor je klanten. Uiteraard mét intelligente cross- en upsell suggesties. Bovendien digitaliseer je offline orders in een handomdraai. Tot slot digitaliseer je het offerte- en onderhandelingsproces, inclusief manager approval. In de portal overzien jouw marketing- en sales-afdeling en de klant alle nieuwe aanvragen en uitstaande offertes.

    Zo blijf je op de hoogte van alle on- en offline orders.

    Lees meer over B2B Sales Portals

    Welke voordelen biedt dit voor mijn B2B Webshop en B2B website?

    Met een geïntegreerd B2B Commerce-platform genereer je niet alleen meet traffic, maar boek je ook meer omzet via je e-commerce website of webshop, via marktplaats(en) en/of directe verkoopkanalen op social media. Verkoop nationaal of internationaal en voer je multibrand-strategie uit.

    Kies de front-ends die jij wilt en ontwikkel die met je favoriete CMS. Dat kan WordPress zijn, dat vaak favoriet is onder online marketeers, maar een ander CMS kan natuurlijk ook. Bij een Headless Platform koppel je ieder gewenst front-end aan één robuust en hightech back-end.

    Op die manier hoeft er maar één keer geïntegreerd te worden met jouw relevante core systemen: CRP, ERP, PIM, je magazijn, of noem het maar op. 

    Afgestemd op de doelgroep

    Met een geïntegreerd commerce-platform ontwikkel en ontwerp je voor elke doelgroep een converterende shop en bedien je alle kanalen vanuit één commerce-back-end. Dit bekent dat wijzigingen maar op een plek hoeven worden doorgevoerd en automatisch worden doorgezet.

    Iedere doelgroep bied je de perfecte ervaring met behulp van geavanceerde B2B webshop-software. Doordat je met jouw favoriete CMS kunt werken, optimaliseer je jouw lead generatie en branding met behulp van geïntegreerde tools.

    Zo kan je ook eenvoudig webshops ontwikkelen en ontwerpen voor specifieke doelgroepen en die webshops ook optimaliseren voor conversie, branding en leadgen. 

    Verkoop direct op marktplaatsen en social media

    Verder kan je je B2B webshop-software integreren met tools als Channable en Channel Engine. Koppel het centrale Commerce back-end-systeem en verkoop direct multibrand artikelen op een of meerdere marktplaatsen naar keuze.

    Gebruik op maat gemaakte product-templates voor elke marktplaats en begeef je op plekken waar jouw doelgroep zich bevindt. Verhoog eenvoudig je omzet via Bol.com, Amazon, Marktplaats.nl of een van de vele niche-marktplaatsen.

    Multi-channel aanpak

    Tot slot creëer je met Headless Commerce eenvoudig nieuwe verkoopkanalen op social media. Doe aan lead generatie en lok klanten naar je webshop, of verkoop rechtstreeks op Instagram, Facebook, Snapchat of een van de andere kanalen.

    Met behulp van een koppeling met je systeem voor Productinformatiemanagement (PIM) verrijk je de productcontent en publiceer je direct op de genoemde social media kanalen. Door gebruik te maken van je favoriete contentmanagementsysteem (CMS) optimaliseer je jouw aanbiedingen per kanaal.

    Lees meer over B2B Webshop en B2B Website

    Wat zijn de voordelen van een Headless Platform?

    Met Headless Commerce bied je je klanten de front-end ervaring die ze verdienen. Experts zijn het er over eens: Headless heeft de toekomst. Bij deze e-commerce-architectuur is de front-end losgekoppeld van de back-end, wat maximale keuzevrijheid met zich meebrengt.

    Propeller Landscape b2b and d2c

    De achterkant kan aan vrijwel ieder CMS of ander verkoopkanaal gekoppeld worden, zodat B2B eindelijk een B2C-ervaring kan bieden aan klanten. Marketeers blij, developers blij. Die laatsten zijn namelijk verzekerd van het best-of-breed back-end platform voor alle B2B-functionaliteiten. Headless Commerce biedt dus the best of both worlds.

    De voordelen van een headless platform in een notendop:

    • Ultieme flexibiliteit
    • Maximale keuzevrijheid
    • Verhoogde conversieratio
    • Gedifferentieerde winkelervaring

    Maximale keuzevrijheid

    Het grootste voordeel van Headless Commerce? Ultieme flexibiliteit. De Headless-architectuur zorgt voor meer keuzevrijheid en de mogelijkheid om snel nieuwe technologieën te testen. Zo vind je snel de combinatie die de best mogelijke gebruikerservaring voor elk scenario creëert.

    Om een voorbeeld te geven: kies de beste front-end-oplossingen, die bijvoorbeeld bliksemsnelle sitesnelheden of geavanceerde personalisaties bieden.

    Verhoog je conversieratio

    Headless Commerce helpt je om je conversie op twee manieren te verhogen:

    1. Het eenvoudig creëren van een gedifferentieerde en relevantere gebruikerservaring bij jouw (potentiële) klanten;
    2. Het ontwikkelen van strategieën die op content en ervaring gebaseerde zijn, om zo organisch verkeer en terugkerende klanten aan te trekken.

    Gedifferentieerde winkelervaring

    Een groot voordeel van Headless is daarnaast de mogelijkheid om verschillende platforms en technologieën te kiezen die je kunt combineren om content en je Commerce-platform samen te voegen. Hierdoor worden gedifferentieerde winkelervaringen gecreëerd. Je kunt een CMS zoals Contentful, Storyblok of WordPress gebruiken samen met je Commerce-platform om het beste van twee werelden te krijgen. Liever een ander CMS? Geen enkel probleem. 

    Door de headless-architectuur heb je de volledige vrijheid om elk gewenst front-end aan te sluiten. Zo kan je kiezen om direct via Google Shopping, Instagram of Facebook te verkopen, augmented reality toe te passen of spraakgestuurde interfaces te ontwikkelen.

    In deze blog lees je wanneer je welk headless CMS kiest.

    Hoe maak je optimaal gebruik van Customer Intelligence?

    Doordat geavanceerde Commerce-platformen, zoals Propeller Commerce, eenvoudig koppelen met jouw relevante systemen (CRM, ERP, PIM, et cetera) en andere externe tools en systemen, beschik je over relevante klantdata. Omdat je met de B2B Sales Portal ook je offline sales digitaliseert en samenbrengt met je online sales data, beschik je altijd over alle relevante gegevens over jouw klanten.

    Zo heb je alle kennis, maar ook de tools, in handen om de klantreis te verbeteren.

    De voordelen van personalisatie

    Ken je klanten en anticipeer op wat ze nodig hebben – automatisch of persoonlijk via jouw salesteam. Door de nadruk te leggen op klantdata kan je klantervaringen personaliseren en verbeteren en de conversiepercentages, loyaliteit en herbestellingen verhogen. Je kunt de data en inzichten gebruiken voor klantspecifieke sales- & marketingcampagnes.

    Tot slot kan je gedragsgegevens van klanten combineren op websites met kenmerken van jouw contacten.

    B2C-ervaring in B2B

    Zakelijke klanten verwacht anno 2022 bij jou dezelfde rijke B2C-ervaring als bij Bol.com of Coolblue. Transacties dienen dus eenvoudig te zijn, de informatie toereikend en op een prettige manier aangeboden. Hoe beter de digitale ervaring die je jouw B2B-klanten biedt, hoe sterker de relaties die je met hen opbouwt. Bovendien profiteer je zo van lagere kosten, extra inkomsten en dus hogere winstgevendheid.

    Wanneer je alle salesactiviteiten voor jouw klant samenbrengt in één customer experience portal verhoog je de efficiency, vergroot je de kans op after-sales en verbeter je de klanttevredenheid.

    Vergroot je After Sales

    Uit onderzoek van Forbes is het 5 keer zo goedkoop om huidige klanten als loyale klanten te behouden dan om nieuwe klanten aan je te binden. In after sales heb je je klanten namelijk al en gaat het ook nog eens om gekwalificeerde klanten. Veel van de machines en/of andere productiemiddelen die ze bij je hebben gekocht, hebben een levensduur van jaren.

    Dit levert een geweldige kans op om de band met je klanten te versterken en meer toegvoegde waarde voor hen te creëren. 

    Klantenbinding en meer marge

    Een digital self-service portal geeft handen en voeten aan je strategie om klanten aan je te binden en je winstgevendheid te vergroten. De after sales – inclusief vervangende onderdelen (spare parts), onderhoudsbezoeken, servicecontracten, technische ondersteuning, advies, reparatie, toekomstige opties en verbruiksartikelen om er maar een paar te noemen – biedt fabrikanten vele touchpoints met hun klanten, waarbij het gemak dat ze hen bieden tot hogere omzetten en betere marges leiden.

    In een customer experience portal kan je klant informatie bekijken en corrigeren, zoals afleveradressen en factuuradressen, offertes inzien, becommentariëren en corrigeren, waardoor het heen en weer mailen over voorstellen verleden tijd is. Ook de orderhistorie, bestelstatussen, (her)bestellijsten, garantie-overzichten, et cetera kunnen worden ingezien in het centrale klantportaal. 

    Marketing automation

    Wanneer alle processen zich afspelen in je Commerce-platform (dus ook de verwerking van offertes en andere offline aanvragen), beschik je in je platform over alle relevante data. Je producten, klantinformatie, orders, inkoopprijzen, kortingen. Allemaal klant specifiek. Hierop kan je allerlei marketingactiviteiten plotten. 

    Zo kan je automatische berichten versturen om garanties te verlengen, speel je in op voorspelbare lifecycles, en introduceer je relevante vervangingsproducten. Volledig automatisch en gepersonaliseerd. Zo verhoog je zowel de klanttevredenheid en efficiency.

    Met behulp van Customer Intelligence zet jij de volgende stap in je digitale transformatie.

    Lees meer over de B2B Sales Portal.

    Hoe laat je jouw marketing- en sales-afdeling naadloos samenwerken?

    Tot nu toe werken jouw marketing- en sales afdeling vaak met hun eigen favoriete systemen. Hierdoor blijft klantdata in silo’s hangen en ontbreekt het overzicht. Met behulp van een platform dat alle data van online en offline sales integreert, marketing én sales ondersteunt en zowel aan de front- als back-end maximale flexibiliteit biedt, zorg je voor meer omzet, een gepersonaliseerd aanbod en cross- en upsale en zorg je dat de klanttevredenheid toeneemt.

    En tevreden klanten zijn loyale klanten. 

    Marketing blij

    Een platform waarin data centraal staat is een feest voor je marketing: alle transacties met je klant zijn centraal beschikbaar. Ideaal voor je cross- en upselling-kansen. Je weet namelijk wanneer licenties verlopen en producten vervangen dienen te worden. Bovendien kan elke offerte aangevuld worden met logische extra’s.

    Door gebruik te maken van geïntegreerde e-mail marketing stuur je automatisch e-mails met accessoires, aanvullende producten of vervanging opties.

    Management blij

    Een platform waarin data centraal staat is trouwens ook een feest voor het management. Zij zien in één oogopslag of er meer of minder wordt verkocht aan vaste klanten en hoelang het gemiddeld duurt voordat een offerte bij de klant ligt. Maak ook hoelang het duurt voordat deze akkoord is.

    Alle informatie is beschikbaar. Door te koppelen met een BI-tool kan je elke gewenste dashboard samenstellen.

    Sales blij

    Wanneer verkoopmedewerkers orders aan het verwerken zijn, of vragen aan het beantwoorden over het verkoop-, leverings- en facturatieproces, kunnen ze niet in gesprek zijn met (potentiële) klanten. Door zulk soort zaken te automatiseren en beschikbaar te stellen in een self-service-portal aan de klant, kan jouw salesafdeling zich meer focussen op adviseren, begeleiden in een aankoop of acquireren.

    Door de off- en online sales direct met elkaar te verbinden, bespaar je dus niet alleen tijd en verminder je de kans op fouten, maar vergroot je ook de mogelijkheid tot omzetgroei. Bovendien zal de medewerkerstevredenheid stijgen, want het toevoegen van waarde is waarom sales professionals ooit gekozen hebben voor het vak!

    Doordat ze minder administratief werk hebben, houden ze meer tijd over om klanten beter van dienst te zijn en hun targets te behalen.

    Conclusie

    Nu je als B2B organisatie e-commerce hebt omarmd, is het tijd om je gehele verkoopproces te stroomlijnen. De genoemde voordelen zijn evident. Met het Propeller Commerce-platform leveren we de nodige functionaliteiten out-of-the box en het is de moeite waard om samen met ons de business case te maken.

    Graag rekenen we samen met je uit wat je bespaart, hoeveel je omzetgroei zou kunnen bedragen en wat een connected off- en online sales proces voor je klanttevredenheid kan betekenen.

    Neem contact met ons op

    Klant verhaal

    Sales en E-commerce integratie bij Service Best International

    service best international automotive
    SBI and propeller
    “Propeller is een partner die ons heeft geholpen met de volledige digitalisering van onze verkoop- en marketingorganisatie. Meer dan alleen e-commerce ”
    Lees hun verhaal

    Ontdek hoe Propeller werkt in een op maat gemaakte demo.

    © 2024 propeller-commerce.com